Teveel ideeën

Het is het grootste ‘excuus’ waarom mensen nog niet aan hun boek zijn begonnen. In elk geval bij de mensen die ik er persoonlijk over sprak.

“Ik heb teveel ideeën om over te schrijven.”

Mensen hebben teveel ideeën en weten daarom niet met welk idee ze écht aan de slag moeten gaan. Denken aan een boek schrijven doen ze zeker, maar hoe ze moeten beginnen: geen idee!
Heb jij hier ook last van? Dan heb ik vandaag hopelijk de oplossing voor je. Een stappenplan hoe jij kunt kijken wat voor jou op dit moment het juiste idee is.

Schrijf

Pak een enorm vel papier en schrijf alle ideeën die in je hoofd zitten op. Als er van verschillende ideeën meerdere flarden inspiratie binnendruppelen is het wel zo overzichtelijk om die een beetje bij elkaar te zetten. Maak desnoods een paar mindmaps, maar zorg dat alles uit je hoofd op dat vel staat. Eenmaal uit je hoofd heb je veel beter overzicht.

Zorg dat je inner-criticus bij deze stap uitstaat. Het maakt geen bal uit wat je allemaal opschrijft, niemand krijgt dit te zien. Het is puur en alleen voor jou om focus te krijgen voor je boek!

Voel

Een beetje zweverig, maar doe het toch maar. Kijk naar al je ideeën en probeer te voelen wat op dit idee goed voor je voelt om uit te werken. Wat je heel concreet te doen als je dat lastig vindt, is om je letterlijk voor te stellen dat je het verhaal aan het schrijven bent of al geschreven hebt. Is er een verschil in gevoel bij de verschillende ideeën wanneer je je dat visualiseert?

Doel

Veel mensen weten het dan eigenlijk al wel. Het is hun intuïtie die het antwoord geeft. Is dat bij jou niet het geval? Dan is er nog meer wat je kunt doen!
Heb jij een doel met je ideeën? Wil je iets bereiken met de boeken die je schrijft? Als het goed is wel en dan is er altijd op dit moment één die daar het best bij past.
Kijk ook eens naar de actualiteit: met welk idee kun jij jouw doel op dit moment het best wereldkundig maken? Op welke manier kunnen makkelijk ‘inhaken’ op jouw onderwerp en zullen ze gaan nadenken over dat wat jij belangrijk vindt?

Ik ben heel benieuwd of jij het schrijven wel eens uitstelt omdat je teveel ideeën hebt! Laat je het me weten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *