In de media komen als schrijver

Bron: Pixabay

Ik weet niet of je vorige week net als ik televisie keek en benieuwd was wat de film op Nederland 3 ging brengen. We weten waarschijnlijk allemaal dat Nederlandse films meestal niet heel fantastisch zijn, daar werd overigens een grap over gemaakt in de film zelf.
Toch vind ik ze vaak erg leuk. Gewoon omdat ze zo simpel en megavoorspelbaar zijn. Het kijkt lekker weg en zorgt ervoor dat je op een manier vermaakt wordt waarbij je niet al te veel hoeft na te denken. Zo heeft die bovenkamer ook een beetje rust.

De film die op TV was, heet ‘Het Verlangen’ en gaat over de uitgeverswereld. Tijdens deze film gingen mijn hersenen toch wel een beetje draaien.

Ik ga heel kort een deel van het plot delen, dus als je hem nog wil gaan kijken zou ik de volgende alinea even overslaan als ik jou was.

Het verhaal beschrijft een man die fantastische boeken schrijft, maar niet echt de persoonlijkheid heeft die veel boeken gaat verkopen. Daartegenover staat een prachtige vrouw (Chantal Janzen) waar geen fatsoenlijk woord uitkomt. Schoenen zijn haar leven, maar schrijven is aan haar niet besteed.
Omdat de man graag wil dat zijn boek uitgegeven wordt, maar hij zelf niet het gezicht wil zijn, besluit de uitgeverij de schrijver en de knappe schoenenvrouw samen te laten werken.
De stotterende schrijver schrijft zodat hij niet hoeft te presenteren of in de media hoeft te komen en de knappe vrouw wordt het gezicht van het boek.

Dit zette me aan het denken.

Een boek schrijven is één, er een succes van maken is twee. Succes bereik je door in de media te komen en vaak zijn ze daar op zoek naar mensen die niet op hun mondje gevallen zijn. Ik denk dat ik wel het klassieke voorbeeld van een schrijfster ben als ik zeg dat het angstzweet me daar direct al van uitbreekt.

Ook daar moet je over nadenken. Je bent niet klaar wanneer je boek geschreven is, veilig tussen de muurtjes van je eigen kamer. Het is ook de bedoeling dat je naar buiten gaat en mensen over je boek vertelt.

Natuurlijk kun jij dat als geen ander. Jij hebt je boek geschreven, dus ook jij kunt daar het best over vertellen.
Ik vond het belangrijk om hierover te schrijven omdat ik het zelf voor het gemak liever vaak vergeet. Toch is het goed om dat af en toe even in je achterhoofd te houden.

Ik heb een apart onderdeel op deze website over hoe je dan ook daadwerkelijk in de media kunt komen met je boek. Je vindt dit hier.

Er was overigens nog iets anders dat opviel in de film. De schrijver kwam aan zijn inspiratie door met zijn verrekijker de mensen in het appartementencomplex tegenover dat van hem te bestuderen. Als jij hopeloos op zoek bent naar inspiratie zal ik je dat in elk geval afraden. Dat is net iets te creepy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *