fbpx

De oppeppagina

Zie jij het schrijven even helemaal niet meer zitten? Heb je een writer’s block, negatieve feedback gehad en/of twijfel je aan jezelf?

Weet allereerst dat je niet alleen bent. Alle schrijvers gaan door deze processen heen en juist daarom kunnen we elkaar helpen. Klik lekker rond op deze pagina tot jij je beter voelt en heb je het echt lastig? Stuur me dan gewoon een berichtje op Instagram. Je hoeft het niet alleen te doen!

Je vindt hier een artikel van The New York Times over het imposter syndrome en hoe je er vanaf komt.

Vind je deze quotes leuk en helpen ze je? Je vindt een boekje vol motiverende schrijfquotes in mijn webshop

Oefeningen die je kunnen helpen:

De succespot

Waar ben jij eigenlijk al heel goed in en heel blij mee? Wat heb jij al behaald waar je trots op bent? Over welke drempels ben jij de afgelopen jaren heengestapt? Door dat eens voor jezelf te noteren en te verzamelen (en bijvoorbeeld in een potje te stoppen), zie je dat je toch wel heel wat hebt om blij mee te zijn!

Heb je die pot gemaakt? Blijf hem dan vooral aanvullen, ook op momenten dat het wél goed gaat. Je hebt dan op die positieve momenten een extra feestje, maar je kunt het er ook op een minder moment weer makkelijk bijpakken voor wat positieve energie.

Rood en groen

Met deze oefening train je je positieve denken. Er is waarschijnlijk iets waardoor je je rot voelt en heel vaak is er wel iets positiefs te vinden voor iets wat in eerste instantie negatief lijkt. Bijvoorbeeld die writer’s block: jij denkt ik moet nu schrijven anders komt mijn boek niet af, en jouw hoofd denkt misschien wel: ben je gek, op deze energie komt er helemaal niets zinnigs uit. Laten we rust pakken en morgen knallen. En heb je negatieve feedback gehad? Bedenk dan altijd dat mensen überhaupt de tijd nemen om je werk te bekijken en het al zo waardevol vinden dat ze willen helpen het naar een hoger niveau te krijgen.

De oefening werkt zo:
Pak een rode en een groene pen en een vel papier. Trek een streep in het midden van het papier van boven naar beneden en begin dan aan de linkerkant met een rode pen. Wat is het negatieve aspect op dit moment? Waar ben je bang voor? Wat maakt dat je nu van slag bent? Als je al die negatieve gedachten een plek hebt gegeven ga je naar de rechterkant en pak je je groene pen. Welke positieve kanten zitten er aan het negatieve dat je zojuist links met rood hebt opgeschreven? Er is (bijna) altijd wel iets positiefs te vinden als je goed nadenkt. En hoe vaker je dit doet, hoe beter je hierin wordt!

Heb jij iets wat jou echt helpt als je even helemaal vastloopt? Laat het me weten! Dan voeg ik het toe aan deze pagina en kunnen we medeschrijvers helpen.