De inspiratietip van mijn kunstdocent

Mijn twee jaar op de kunstacademie gaven mij, naast wat gebroken harten door slechte beoordelingen, gelukkig ook veel waardevolle lessen.

Inmiddels heb ik mijn journalistiekdiploma en zat ik daar in de les helemaal op m’n plek. Daar ging echter een andere tijd aan vooraf met interessante keuzes. Zo leek het me in een opwelling heel leuk om kleding te ontwerpen. Niets tegen kledingontwerpsters natuurlijk, juist niet, het is een prachtvak. Het is alleen niet helemaal voor mij weggelegd. Alleen al het ‘sterk in je schoenen staan’-deel miste ik, maar dat is niet erg! Ik heb ook tijdens de twee jaar dat ik in Utrecht op de kunstacademie zat waardevolle dingen geleerd.

Inspiratie

Zo had ik een vak dat ‘beeldlab’ heette en met dat vak keek je eigenlijk verder dan je normaal zou doen. Je leerde om inspiratie uit de gekste dingen te halen en dat heeft me nooit meer losgelaten. Het helpt mij ook altijd tijdens het schrijven en daarom leek het me goed om het hier te delen.

Mijn docent noemde het moment van inspiratie opdoen ‘je voelsprieten uitgooien’. Hij bedoelde daarmee dat je aandachtig kunt kijken naar werkelijk alles om je heen. Om heel de dag die ‘voelsprieten’ uit geschoven te hebben, is heel vermoeiend. Als je er beter in bent kun je ze gelukkig redelijk sturen. Heb je even geen zin in draaiende hersenen, hoeft dat natuurlijk ook helemaal niet.

De uitdaging is om iets wat normaal lijkt, eens wat beter te bekijken en er misschien zelfs iets bij verzinnen.

Ideeën op doen

Veel mensen doen dat al automatisch als ze op hun rug naar de wolken liggen te staren. Ze kijken wat er te maken valt van de vormpjes in de lucht. Precies die blik heb je nodig.

Heb je bijvoorbeeld wel eens de zonnestralen door de luxaflex bekeken als deze net niet helemaal dicht zit? Ik zie in de schaduw die zich dan op de muur vormt altijd menselijke ribben en krijg er dan ineens een heel ander idee bij.

Jouw verhaal

Zo’n gedachte probeer ik dan te vertalen naar het verhaal dat ik schrijf.
Mijn inspiratie voor binnen mijn boek zou bij die ribben op de muur kunnen zijn: ‘niets is wat het lijkt’. Waarschijnlijk ziet niemand die ‘ribben’ op de muur nu behalve ik. En jij misschien na het lezen van dit artikel. Ik stel mezelf dan direct de vraag wat er toch nét even anders zou kunnen zijn in mijn verhaal dan de lezer op het eerste gezicht denkt. Het geeft natuurlijk extra spanning als er ineens een gigantische plottwist komt.

Een tweede voorbeeld dat ik zelf laatst tegenkwam was in de natuur. Ik was op de hei die omringd wordt door een paar bomen en op één van die bomen zat een motje. Je zag hem amper want zijn vleugels waren bijna dezelfde kleur als het schors van de boomstam. Mijn hersenen gingen weer aan de slag: dit motje viel bijna niet op, zou mijn hoofdpersoon bijvoorbeeld een geheim kunnen hebben waar niemand van weet?

Instagram

Dit vind ik zelf een hele leuke manier van inspiratie opdoen, want het is dan letterlijk overal. Alles kan jou van inspiratie voorzien, het is maar net wat jij er zelf van maakt! Als je het leuk vindt om meer voorbeelden te krijgen, ik deel ook regelmatig in mijn Instagramstories gekke inspiratie-dingetjes.

En lukt het niet gelijk? Dat geeft natuurlijk niets. Ik zie ook niet áltijd óveral een goed idee in. Oefening baart kunst!

Ga jij dit proberen in praktijk te brengen? Ik ben benieuwd wat het je brengt, laat het me weten in de reacties.

Eén antwoord op “De inspiratietip van mijn kunstdocent”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *