Boeken ter inspiratie

Boeken voor schrijfinspiratie
Bron: Pixabay

We hebben, helaas, nog niet het altijd doorlopende, nooit stoppende inspiratiekanaaltje gevonden. Daarom is het belangrijk om steeds op nieuwe plekken op zoek te gaan naar inspiratie. Vandaag leestips waar jij ongetwijfeld inspiratie uit kunt halen.

1. Zelfhulpboeken

Nu denk je waarschijnlijk ‘huh, wat heeft dat met literatuur te maken?’ Nou, meer dan je denkt! Wanneer jij jezelf ontwikkelt, leer je meer over jezelf. Over hoe jij handelt, hebt gehandeld in het verleden en hoe je in de toekomst misschien béter kunt handelen. Ook zie je dat mensen verschillend met bepaalde problemen omgaan. De één reageert anders na bijvoorbeeld het verbreken van een relatie, dan de ander.
Dat leert je meer over mensen en die mensenkennis kun je gebruiken in je boek.

Jouw boek heeft ongetwijfeld minstens één hoofdpersoon en deze hoofdpersoon maakt altijd een persoonlijke groei door. Het is nooit zo dat dit personage aan het begin van het verhaal precies hetzelfde is als aan het eind van het verhaal. Doordat jij na het lezen van zelfhulpboeken meer van jezelf en anderen begrijpt, kun jij ook deze ‘karaktergroei’ van jouw hoofdpersonage duidelijker vorm geven. Wanneer je bedenkt hoe hij/zij/het op de eerste pagina van je boek was en beschrijft hoe je diezelfde personage op de laatste bladzijde zou willen zien, geeft dat je inspiratie voor het verloop van de groei van dit personage en dus voor de loop van het verhaal.

2. Kinderboekjes

Ook iets waar je in eerste instantie denk ik niet over na zou denken, maar toch werkt het! Pak maar eens een kinderboekje als jij op zoek bent naar inspiratie. Vaak is het namelijk zo dat je veel te moeilijk denkt en wat is er nou simpeler dan een kinderboekje? Door de simpele verhaallijnen in zo’n boek, zie jij in dat je simpeler mag denken en wil je spontaan weer aan de slag met je eigen verhaal.

3. Vakantieboeken of bladen

Bij deze tip hoef je niet eens een boek te kopen. Ga maar eens naar de boekhandel of VVV-winkel bij jou in de buurt en pak het leukst uitziende vakantiefoldertje of boekje. Blader het door op zoek naar de mooiste plaatjes.
Natuurlijk doet ieder land en elke stad haar best om alleen de mooiste plaatjes te laten zien en zo de meeste bezoekers te trekken. Daar kun jij je voordeel mee doen!
Waar denk je aan als je die prachtige kathedralen ziet, het felblauwe water of die drukke vissersmarkt? Kan dat voor jou figuurlijk, of misschien wel letterlijk, bijdragen aan jouw verhaal? Bijvoorbeeld dat het lijkt alsof de tijd stilstaat in zo’n kathedraal. Dat de vissersmarkt druk is, maar dat de fotograaf toch dit moment heeft weten te bevriezen.
Door creatief naar zulke ‘normale’ dingen te kijken, geven ze je vaak veel inspiratie. Meer tips hierover vind je in mijn artikel over mijn verleden op de kunstacademie.

4. De Atlas

Ik vind zelf landkaarten altijd mega-inspirerend. Alleen al de buitenlandse namen waar ik helemaal niets van begrijp, het reliëf van de bergen en de vormen van de landen.
Misschien inspireren de namen je wel tot nieuwe personages of wezens die in je verhaal voor gaan komen. De kaarten zelf kunnen je ook na laten denken over niet-bestaande plekken die jij aan je lezer introduceert door ze in je boek te ontwerpen.

Ik ben heel benieuwd wat je van deze boekentips vindt, heb jij nog een aanvulling? Ik ben benieuwd naar je tip(s) in de reactie!

Eén antwoord op “Boeken ter inspiratie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *