fbpx

Uitgeven in eigen beheer

Waar een uitgeverij in alles zelf investeert en alles zelf voor jou uitzoekt, moet je dat bij uitgeven in eigen beheer zelf doen. Tenminste, vaak wel. Er zijn inmiddels ook meerdere bedrijven die tussen de traditionele uitgeverij en het ‘alles zelf doen’ zijn gesprongen.
Dat lijkt dan een beetje op die uitgeverijen die eigenlijk geen uitgeverij zijn, maar het verschil is dat ze daar ook eerlijk voor uitkomen. Ze doen zich dus niet voor als een uitgeverij, maar zijn er gewoon eerlijk over dat ze voor een bepaald bedrag bijvoorbeeld jouw boek kunnen printen. En logisch ook, want daarna krijg jij ook gewoon die boeken weer. Je doet dus eigenlijk gewoon een aankoop waarna je zelf enthousiast je boeken gaat verkopen.

Een voordeel van uitgeven in eigen beheer is dat als je alles weet te verkopen zoals je in gedachten hebt, je een stuk meer geld overhoudt dan de 10% van de verkoopprijs bij de uitgever. Ook kun je ervoor kiezen je boek iets goedkoper of juist duurder te maken zodat je makkelijker meer verkoopt/verdient. Kijk hiervoor natuurlijk wel even naar andere boeken en wat een realistische ‘wat lagere’ en een realistische ‘wat hogere’ prijs is voor een boek van jouw formaat en in jouw genre.

Onderdelen van uitgeven in eigen beheer
Geld is natuurlijk een heel aantrekkelijk voordeel en ook het feit dat je veel meer over je boek te zeggen hebt als je het allemaal zelf regelt. Onthou wel dat je echt heel veel zelf moet doen als je het boek wél in eigen beheer wil uitgeven.

Allereerst zijn er natuurlijk dingen als de vorm van het fysieke boek, (ga je voor een harde of zachte cover?) de omslag, de eindredactie en de opmaak van de bladzijden zelf (een boek is natuurlijk niet gewoon 200 uitgeprinte A4-tjes in Word). Maar je moet ook nadenken over of je het boek op papier wil uitbrengen, (ook) als e-book of (ook) als luisterboek. Daar heb je natuurlijk weer andere specificaties voor nodig. Een goede voorlezer bij een luisterboek bijvoorbeeld. Dit kan jij goed zelf zijn, maar daar moet je dan wel tijd voor hebben en de juiste apparatuur. Voor een e-book heb je weer een andere opmaak nodig dan bij een papieren boek omdat er minder op een ereader scherm past. Letters zijn daar groter en pagina’s kleiner. Een ebook heeft ook altijd meer pagina’s dan een papieren boek, je zult hier dus apart iemand voor moeten benaderen als je dat niet zelf kunt en graag beiden wilt kunnen aanbieden aan je lezer. Je kunt natuurlijk ook eerst één variant doen en later een ander toevoegen, maar het is wel iets waar je op den duur over na moet denken.
Naast die ‘logische’ dingen is er meer. Zo moet een boek een ISBN-nummer hebben. Gelukkig heel makkelijk aan te vragen via de website van ISBN.

Als je boek fysiek helemaal af is, moet het natuurlijk nog gedrukt op geprint worden! En natuurlijk heb je meerdere drukkerijen. Je kunt kiezen voor je plaatselijke drukker of printshop, maar je kunt ook online eens rondkijken. Ik ken zelf een aantal mensen die heel enthousiast zijn over Pumbo, dus dat is er zeker één om te bekijken als je eraan denkt om in eigen beheer aan de slag te gaan.

Daarnaast kun je overwegen om je boek aan te melden bij het Centraal Boekhuis -> in het linkje dat ik hieronder heb geplakt staat de pagina ‘voor startende uitgevers’, want dat is precies wat jij bent op het moment dat je hiervoor kiest. Dan ben jij je eigen uitgever. Je boek aanmelden bij het CB kost wat geld, maar dan krijgen boekhandels en bibliotheken het wel makkelijker onder ogen omdat het dan in hun bestelsysteem te vinden is. Dat is dus zeker iets om over na te denken.
Je kunt ook zeker je lokale boekhandel even binnenlopen en een babbeltje maken. Als zij je boek leuk vinden, vinden ze het vaak juist heel leuk om een lokale schrijver in hun winkel te hebben liggen.

De iets makkelijkere weg
Vind je vooral dat laten drukken en versturen maar veel werk? Dan is je boek uit laten geven door Bol.com of Amazon ook helemaal geen slecht idee. Je bent dan wel eindverantwoordelijk voor de tekst en de omslag, maar verder nemen zij veel uit handen voor je. Daarnaast heb je ook geen stapel boeken in je garage staan, maar worden ze daar geprint en verstuurd naar de mensen die hem bestellen.