fbpx

Wat werkt voor jou?

Om te kijken wat voor jou het beste werkt, als je daar op dit moment nog niet uit bent, kun je het beste een lijstje maken.
Je moet veel zelf doen, of deels uitbesteden, als je zelfstandig aan de slag gaat. Je hebt dan wel direct ook alle macht over het uiteindelijke resultaat. Hou hierbij wel ook in het oog dat dat tegen je kan werken als je bijvoorbeeld erg perfectionistisch bent, wat is het dan ooit goed genoeg? Wel verdien je er uiteindelijk meer aan als je uiteindelijk je kosten eruit hebt weten te halen, want dat is natuurlijk stap 1. Je investeert zelf eerst een berg geld voor je dat langzaam terug ziet komen. Dan moet dat natuurlijk wel lukken. Zonder uitgever heb je natuurlijk een stuk minder bereik.

Bedenk ook dat wanneer je voor een boek in eigen beheer gaat je ook het hele ‘maak-proces’ in je planning mee moet nemen. Je wil niet dat het boek per ongeluk nog niet beschikbaar is op de datum die jij naar je omgeving hebt gecommuniceerd omdat dat bijvoorbeeld niet in de planning van je vormgever past.

Het voordeel van een uitgever is dat zij voor je adverteren en al een netwerk hebben waarvan zij weten dat ze hoogstwaarschijnlijk interesse hebben in je boek, anders zouden ze het namelijk niet uitgeven omdat ze de kosten niet denken terug te kunnen winnen. In eigen beheer moet je dat helemaal zelf doen.

Natuurlijk kun je ook altijd eerst kijken of een uitgeverij je boek wil uitgeven en als je er een heel aantal hebt geprobeerd (bedenk dat J.K. Rowling bij de 13e pas succes had en dus 12 afwijzingen heeft gehad), maar het niet lukt en jij in elk geval al een aantal mensen kent die het wél willen kopen, kun je het gewoon zelf gaan doen.