Module 1
Jouw werkplek
Module 2
Plannen
Module 3
Brainstormen
Module 4
Research
Module 5
Onzekerheid tackelen
Module 6
De ingrediënten van je verhaal
Module 7
De opbouw van een verhaal
Module 8
Jouw verhaallijn
Module 9
Schrijven
– Hoe nu verder?
– Algemene schrijftips
– Een beetje schrijfles
Module 10
Uitgeven
Module 11
Marketing voor je boek
Misschien voelt het nu eindelijk mogen schrijven een beetje overweldigend. Je hebt er zo lang naartoe gewerkt, maar weet niet helemaal wat nu een goede eerste stap is. Ik help je op weg.
Spanning
De eerste regel en pagina zijn misschien wel het belangrijkst in je hele boek. Op bol.com kun je vaak de eerste paar pagina’s lezen en misschien herken je het wel bij jezelf dat je wanneer je in de winkel staat ook een boek openslaat en begint te lezen. Je wil toch weten of de schrijfstijl je aanstaat en of je direct het verhaal ingezogen wordt. Spannend beginnen is dus een must.
In de vorige module heb je geleerd hoe je jouw verhaallijn zo goed mogelijk opbouwt en in het begin is de wereld in jouw verhaal dan ook redelijk normaal totdat er iets spannends gebeurt. De kunst is om tóch in die normale wereld wat spanning te creëren waardoor je de lezer opzuigt. Overdrijven is daarbij helemaal niet erg. Is je hoofdpersoon haar bril kwijt? Dan kun je goed beginnen met:
“Mama, help!” Met opengesperde ogen tikt Eva met haar hand om zich heen. Het straaltje licht dat door de opening van het gordijn valt, is niet fel genoeg om te vinden wat ze zoekt.
Dan knipt de lamp aan en ze hoort haar moeder lachen. “Je bril weer?”
Eva knikt.
“Geen wonder als ‘ie gewoon op je neus staat. Je bent er vast mee in slaap gevallen.”
Je hebt in eerste instantie het idee dat er iets ergs aan de hand is en wordt direct in het verhaal getrokken door de dialoog. Al gauw blijkt dat het probleem ieniemienie is, maar je bent toch benieuwd naar de rest.
En lukt het nou niet direct om een goed begin te schrijven? Hamer je daar dan ook zeker niet op vast! Dit kun je ook heel goed aan het eind nog perfectioneren en ik ben de laatste die zegt dat je per se aan het begin moet beginnen.
De achterflap
Naast de eerste pagina die veel gelezen wordt, is de achterflap natuurlijk ook ontzettend belangrijk. Dat is het visitekaartje van je boek. Daarom zijn er ook veel schrijvers die aanraden om dát als eerste te doen. Zo heb je voor jezelf in één keer duidelijk waar de spanning op ligt en waar je de lezer mee ‘warm maakt’. Voor mij voelt dat als de omgekeerde wereld, maar voor veel schrijvers werkt het wel, dus kijk of dat voor jou ook het geval is. Zo ja, mag je het me natuurlijk toesturen voor feedback.
Een goede flaptekst schrijven is een vak apart, maar het kan je wel direct in de sfeer van je verhaal brengen. Hou in elk geval rekening met de volgende punten:
– Vertel nooit hoe het verhaal afloopt
– Geef geen informatie weg die pas aan het einde van het boek bekend wordt
– Introduceer niet teveel personages
– Vertel niet iedere verhaallijn
– Maak het niet te ingewikkeld
Er wordt vaak gekozen om de flaptekst te eindigen met een vraag. Juist om wat extra aandacht te trekken, bijvoorbeeld: Zal het hem lukken het kwaad te overwinnen?
Jouw volgorde
Vind je het nu lastig om aan het begin te beginnen? Begin dan met de scene waar je op dit moment het meest zin in hebt en werk die vast uit. Zo kun je elke keer dat je gaat schrijven te werk gaan. Als je besluit dit te doen, moet je wel al een uitgebreide verhaallijn hebben liggen zodat je nergens grote fouten maakt. Vergeet ook niet om voor het eind nog wat leuks voor jezelf te laten liggen. Hoe langer je bezig bent, hoe lastiger het vol te houden is, dus de minder leuke teksten voor het laatst bewaren is niet het beste idee. We moeten het op de lange termijn zo leuk mogelijk maken natuurlijk!
Inleven in je personage
Misschien kom je überhaupt niet zo makkelijk in je verhaal. Een leuke tip is dan om eens een rondje te gaan lopen in je buurt en met de ogen van je hoofdpersoon naar de wereld om je heen te kijken. Zo kruip je letterlijk in zijn of haar huid en weet je beter hoe je vanuit die persoon kan schrijven.
Criticus uit
Als je na het proberen van al die dingen nog steeds het idee hebt dat je vast zit, zou het heel goed kunnen dat jouw innerlijke criticus iets teveel aan het schreeuwen is. Misschien heb je mijn printables uit module 1 opgehangen. Zo niet, laat deze quote dan even op je inwerken:
“The worst thing you write, is better than the best thing you didn’t write.”
En zo is het maar net! Zolang je niet begint, geef je dat goede stuk niet de mogelijkheid om uit jouw toetsenbord te kunnen rollen. Vergeet ook zeker niet dat alle bestselling boeken die jij leest, meerdere keren zijn herschreven. Geen enkel boek is in één keer perfect. Verplicht jezelf dus ook niet om het wél in één keer perfect te doen!