fbpx

Module 1
Jouw werkplek

Module 2
Plannen

Module 3
Brainstormen

Module 4
Research

Module 5
Onzekerheid tackelen

Module 6
De ingrediënten van je verhaal

Module 7
De opbouw van een verhaal

Module 8
Jouw verhaallijn
– Aan de slag

Module 9
Schrijven

Module 10
Uitgeven

Module 11
Marketing voor je boek

Aan de slag

Misschien weet je nu precies wat de volgende stap is en kun je direct vanuit je brainstorm de opbouwtools volbouwen, maar misschien ook niet. Dan ga ik je hier nog even stap voor stap mee helpen.

Stap 1

Ga terug naar je braindump, brainstorm en alle andere dingen die je in de afgelopen modules hebt verzameld. Wat springt er voor jou uit? Die ideeën gaan we sowieso gebruiken. Bekijk vervolgens kritisch de ideeën die overblijven. Zijn dit ook leuke onderdelen of kun je die beter skippen? Of zie je nu ineens dat er een cliché tussen zit die je in het hoofdstukje research hebt ontdekt voor jouw genre? Dan mag dat er ook tussenuit.

Stap 2

Schrijf de dingen waar je wél enthousiast over bent allemaal op losse papiertjes. Ik raad je echt aan om dit op papier te doen, ook als je vaker op een scherm werkt. Papiertjes zijn namelijk een stuk makkelijker te verplaatsen dan dat je in je scherm onderdelen van links naar rechts moet slepen. Het mag natuurlijk wel op een scherm als jij technischer bent dan ik en aan het eind van dit stappenplan tot de conclusie komt dat dat prima kan 🙂

Je kunt er hier voor kiezen om gekleurde papiertjes te gebruiken. Wat zijn leuke momenten? Die zet je bijvoorbeeld één voor één op groene post-its. Wat zijn struggles die je hoofdpersoon tegen gaat komen? Die passen mooi op een rood papiertje. Zo schrijf je alles wat jij tot nu toe heel tof vind aan je ideeën uit.

Stap 3

Stal nu al deze losse papiertjes los voor je uit op tafel en pak de opbouwtool van het vorige hoofdstuk erbij dat jou toen het best bevallen is. In welke volgorde ‘moeten’ jouw kaartjes zodat het een mooie verhaallijn vormt? Je kunt zo een paar keer heen en weer schuiven totdat je tevreden bent. En zijn er nog gaten waarbij je niet weet hoe je van kaartje 1 naar kaartje 2 komt? Leg dan daar gewoon een wit papiertje neer en neem later de tijd om daar nog even over te brainstormen of laat ze open en vul deze tijdens het schrijven zelf pas in.

Schrijf je autobiografisch? Dan kan het zijn dat je wat kleine onderdelen beter weg kunt laten omdat die een spannende opbouw in de weg zitten.

Mijn eigen verhaallijn. De bovenste rij van links naar rechts is het eerste deel en dan komt de tweede rij van links naar rechts, dan de derde rij van links naar rechts enz. Als jij het fijn vindt werken kun je ze ook al zigzaggend neerleggen, dus de bovenste rij van links naar rechts, dan die daaronder van rechts naar links, dan weer van links naar rechts enz. Kijk wat voor jou het beste werkt!

Waarschijnlijk blijven er nu wat kaartjes over, maar misschien kun je die tijdens het schrijven nog wel gebruiken. Misschien heb je wel eens gehoord dat een verhaal soms zichzelf schrijft en dat het compleet een andere kant op gaat dan de schrijver in eerste instantie in gedachten had. Mocht dat gebeuren, dan heb je misschien nog iets aan deze papiertjes om het toch wel een beetje recht te breien. Ook als je onderweg wat minder tevreden bent, kun je die gebruiken om het verhaal een andere wending te geven. Gooi dus niets weg!

Stap 4

Experimenteer een beetje met verschillende volgordes en vergeet geen foto’s te maken (waarop je alle papiertjes kunt lezen). Kijk vervolgens van welke volgorde jij het meest enthousiast wordt en welke het meest klopt met de ‘standaard’ verhaalstructuur die we in de vorige module hebben behandeld. Misschien is dat wel direct de eerste, dan mag je daar lekker mee verder!

Stap 5

Sla je definitieve volgorde goed op. Dit harde werk wil je niet voor niets hebben gedaan! Je kunt als basis één van de tools invullen. Onderaan bij de opdracht vind je een pdf waar je ze kunt printen en invullen. Je kunt je verhaallijn eventueel ook nog overtypen op je computer, gewoon puntsgewijs van boven naar beneden. Dit is een voorbeeld van mij. Ik geef mezelf hier ook de ruimte voor eventuele veranderingen als ik tijdens het schrijven mooiere mogelijkheden zie dan ik in de verhaallijn had ingebouwd:

Stap 6

Brainstorm over de lege kaartjes als je die nu nog in je verhaallijn hebt liggen. Als je er nu niet helemaal uitkomt, is dat ook geen ramp. Misschien kan er iemand met je meedenken en anders komt dat tijdens het schrijven wel. Zorg er wel voor dat in elk geval je basis verhaallijn intact is en dat je bijvoorbeeld geen ontmoetingen tussen twee personen mist die elkaar in het eerste kaartje nog niet kennen, maar in de derde ineens wel. Dat je in elk geval geen onenigheden in je verhaallijn hebt.

Stap 7

Heb jij voor de meest uitgebreide tool gekozen omdat je zoveel mogelijk focus wil tijdens het schrijven? Dan kun je op dit punt ook al over hoofdstukken na gaan denken. Welke onderdelen behandel je precies in welke hoofdstukken?

Als je het gevoel hebt jezelf hiermee te veel vast te pinnen, doe het dan niet of probeer het en weet dat je het later eventueel weer los kunt laten als het niet lekker voor je werkt.

Opdracht

Doorloop de stappen en mail mij jouw uiteindelijke verhaallijn voor feedback.

Je vindt hier alle opbouwtools zodat je die uit kunt printen en die van jouw voorkeur in kunt vullen. Werk je liever op de computer? Freytag’s Pyramid en de basis Three-Act-Structure heb ik ook invulbaar gemaakt, door erop te klikken, kun je die downloaden.