Module 1
Jouw werkplek
Module 2
Plannen
Module 3
Brainstormen
Module 4
Research
Module 5
Onzekerheid tackelen
Module 6
De ingrediënten van je verhaal
– Je personages
– De omgeving
Module 7
De opbouw van een verhaal
Module 8
Jouw verhaallijn
Module 9
Schrijven
Module 10
Uitgeven
Module 11
Marketing voor je boek
Naast het goed kunnen beschrijven van de personages zodat de lezer zich echt een beeld kan vormen, is de omgeving heel belangrijk.
Creëer jij een helemaal andere wereld in je boek? Dan mag je eerst aan de slag om dat land een beetje vorm te geven op papier. Schets kort de wereldkaart van hoe jouw wereld eruit zal gaan zien* zodat jij in elk geval precies weet hoe je personages van de ene plek naar de andere plek moeten. Als ze op de heenweg een brug over gaan en zich op de terugweg door een dichtbegroeid bos moeten wurmen, ben je de lezer kwijt. Stel ook regels op voor je wereld. Er kan bijvoorbeeld niet de ene keer wel zwaartekracht zijn en de andere keer niet.
Blijf je wel gewoon op deze planeet of lijkt jouw nieuwe wereld toch wel een beetje op de aarde? Maak dan ook een basiskaart zodat je geen fouten kunt maken wanneer je hoofdpersonen op avontuur gaan. Verzamel dan een heleboel foto’s met hoe de omgeving er uitziet in jouw boek. Mooie foto’s vind je het makkelijkst op Instagram via hashtags en natuurlijk op Google. Door een mooie collage van beelden te maken die jou aan de omgeving van je verhaal doen denken, kom je heel makkelijk in die sfeer tijdens het schrijven.
Zo schreef ik jaren terug een verhaal over een verlaten wereld waar alleen maar vervallen gebouwen stonden. De muren van mijn kamer hingen helemaal vol met foto’s van vervallen gebouwen en lege kamers met achtergelaten meubels. Daardoor wist ik tijdens het schrijven precies wat mijn personage voelde tijdens het ontdekken van een nieuw gebouw. Ik hoefde alleen maar naar de foto’s te kijken en in te beelden dat ik daar zelf stond. Een kleine verzameling van wat ik daar nu nog van heb:
Schrijf je autobiografisch? Dan kunnen je eigen foto’s hier heel goed bij helpen. Je komt dan tijdens het schrijven heel makkelijk weer terug in het moment en kunt het precies zo vertellen als het toen was.
Schrijf je over het verleden? Focus je hier dan ook heel erg op de historische feiten en zoek daar beelden bij. Wat mag er absoluut niet fout gaan in je verhaal waardoor het ongeloofwaardig wordt? Een automerk bijvoorbeeld dat pas jaren later voor het eerst rond reed.
*Tot nu toe is er niemand van jullie geweest die echt een helemaal nieuwe wereld wil schetsen. Wil je dat toch? Laat me dat dan even weten! Dan help ik je op weg bij ‘world building’.
Opdracht
Verzamel plaatjes die de omgeving in jouw verhaal weerspiegelen en maak er een mooie collage van. Hang die op bij je werkplek als je denkt dat je die wel eens nodig zou kunnen hebben om straks op de juiste manier de sfeer in je verhaal te scheppen.