fbpx

Module 1
Jouw werkplek

Module 2
Plannen

Module 3
Brainstormen

Module 4
Research

Module 5
Onzekerheid tackelen
– In het algemeen
– Bij het (gaan) krijgen van feedback

Module 6
De ingrediënten van je verhaal

Module 7
De opbouw van een verhaal

Module 8
Jouw verhaallijn

Module 9
Schrijven

Module 10
Uitgeven

Module 11
Marketing voor je boek

Onzekerheid bij het (gaan) krijgen van feedback

Eigenlijk het meest lastige in dit proces is het feedback vragen, want wat zullen mensen wel niet van je boek vinden? Hierbij is het heel belangrijk dat je inziet dat negatieve feedback altijd de mening van de ander is en dat bij de ander ligt. Mensen reageren ook vaak negatief als ze jaloers zijn of iets zien wat ze niet willen zien. Je kunt bijvoorbeeld heel gauw negatief zijn over heel zelfverzekerde mensen als je jezelf dat op dit moment nog niet vindt. Het voelt dan echt alsof je die mensen superstom vindt, maar wat er eigenlijk onder zit is dat jij net zo wil zijn en het niet eerlijk vindt dat zij al wel zo zelfverzekerd zijn.

Bekijk de feedback van je lezers ook op deze manier. Als zij heel negatief reageren, zijn ze misschien wel jaloers omdat jij wél je droomt waarmaakt en dat boek schrijft terwijl zij hun dromen niet durven te leven.

Bedenk ook dat deze mensen hun kostbare tijd in jouw boek investeren en daarmee wordt hun feedback (leuk of minder leuk) al een stuk mooier. Zij hebben uitgebreid de tijd genomen voor je verhaal omdat ze het dat waard vonden. Natuurlijk helpen ze ook gewoon je boek beter te maken, dus dat is hoe dan ook positief!

Vind je bepaalde feedback echt lastig? Dan is er nog een oefening die je kunt proberen. Je hebt hiervoor een rode en een groene pen nodig en een vel papier. Trek een streep in het midden van het papier van boven naar beneden en begin dan aan de linkerkant met een rode pen. Wat is de negatieve feedback? Waar ben je bang voor? Wat maakt dat je nu van slag bent? Als je al die negatieve gedachten een plek hebt gegeven ga je naar de rechterkant en pak je je groene pen. Welke positieve kanten zitten er aan het negatieve dat je zojuist links met rood hebt geschreven? Was één van de opmerkingen bijvoorbeeld: ‘deze zin loopt niet lekker’? Zet dan aan de rechterkant met groen: ‘de rest van de zinnen dus wel!’ Ben je bang geworden door de eerste feedback die direct al binnenkomt en durf je niet verder te kijken? Zet dan rechts ‘Het is geen persoonlijke aanval, deze persoon heeft júist uitgebreid de tijd genomen en wil echt het beste voor mijn verhaal’. Zo is er voor elke rode gedachte wel een groene, wat positievere gedachte te vinden en dat zorgt ervoor dat het allemaal net even wat makkelijker wordt!

Opdracht

Schrijf op waarvan jij denkt dat het je in de toekomst kan gaan helpen. Als je nu al tegen je onzekerheid aanloopt, kun je natuurlijk gelijk aan de slag met deze oefeningen.

De uitwerking van (één van) deze opdrachten kan ook een mooie aanwinst zijn voor je werkplek.