fbpx

Module 1
Jouw werkplek

Module 2
Plannen

Module 3
Brainstormen
– Braindumpen
– Brainstormen

Module 4
Research

Module 5
Onzekerheid tackelen

Module 6
De ingrediënten van je verhaal

Module 7
De opbouw van een verhaal

Module 8
Jouw verhaallijn

Module 9
Schrijven

Module 10
Uitgeven

Module 11
Marketing voor je boek

Braindumpen

We beginnen met een braindump. Eerst al je gedachten op papier zetten, helpt je om overzicht te creëren en duidelijkheid te scheppen voor jezelf. Het is aan jou of je dit met pen en papier doet, dat heeft mijn voorkeur omdat het dan fysiek tastbaar is in plaats van dat het alleen maar in mijn hoofd zit. Als je liever op de computer werkt, kan dat natuurlijk ook. Je kunt ook beide proberen en kijken wat voor jou het beste werkt.

Je hebt hiervoor nodig: pen en papier of je laptop/computer als je liever met een scherm werkt. Ten minste 30 minuten ga je alles opschrijven wat er rondom jouw verhaal idee in je opkomt. Wanneer je een wekkertje zet tijdens dit proces, verplicht je jezelf echt even voor nu hierop te focussen. Een kookwekkertje op 30 minuten zetten, is dus zeker geen gek idee. Laat alle ideeën stromen. Eventuele teksten die je eerder al hebt geschreven (kort samengevat is dan wel zo makkelijk om de snelheid erin te houden), eventuele quotes die je nu al heel tof lijken straks in je boek te hebben, mooie omgevingen waar scènes zich in gaan afspelen, kenmerken van de hoofdpersoon of herinneringen die bijdragen aan het verhaal van je boek wanneer je (deels) over jezelf schrijft. Alles mag! De focus komt later.

Probeer kritische gedachten tijdens dit proces te negeren. Zet je inner-criticus uit. We gaan nu nog even niet kijken hoe logisch alles is. Vaak kom je juist na die wat minder logische ideeën op de betere, dus gun jezelf daar de ruimte voor. Je hebt het nodig om tot jouw perfecte boek te komen (en dus zijn die ‘slechte’ ideeën zo slecht nog niet!).

Je mag het gewoon op een blad of meerdere bladen schrijven, tekenen of iets heel anders waarvan jij denkt ‘dat past bij mij en op deze manier kan ik mijn ei kwijt.’

Loop je heel erg vast? Dan kunnen de tips uit dit filmpje je misschien op weg helpen. Soms moet je even totaal iets randoms doen zodat alles weer een beetje gaat stromen.

Je kunt deze brainstorm één keer doen, maar als je het idee hebt dat er nog meer in zit, raad ik je zeker aan om dit een paar dagen achter elkaar te doen en/of het wekkertje na 30 minuten weg te gooien en door te gaan. Vaak zit een groot deel van het verhaal al wel in je hoofd, maar voor we er geordend mee aan de slag kunnen, moeten we het letterlijk voor ons zien.

Schrijf je (deels) autobiografisch? Dan is het verstandig om ook, als je dat nog niet gedaan hebt, een tijdlijn op te stellen. Beschrijf kort alle gebeurtenissen die jouw leven hebben gevormd en wees ook hier nu nog niet kritisch. Selecteren komt later wel.

Opdracht

Zet een wekkertje op 30 minuten en schrijf alles op wat er rondom jouw verhaal idee in je opkomt. Probeer je inner-criticus uit te zetten.
Maak, wanneer je autobiografisch aan de slag gaat, een tijdlijn van je leven en alles wat in je opkomt rondom het thema waar jij over gaat schrijven.

Heb je nu nog meerdere ideeën en weet je niet precies met welk boek je deze periode nou écht bezig wilt? Neem dan voor elk idee in elk geval 30 minuten de tijd om alles op te schrijven wat er in je opkomt binnen dat onderwerp of verhaal idee. Bekijk vervolgens waarbij het het meest stroomde. Dat is de juiste voor nu.

Je kunt ervoor kiezen om dit meerdere dagen achter elkaar te doen en als je na 30 minuten nog het idee hebt dat er veel meer in zit, vergeet dan vooral die wekker en brainstorm lekker door!