fbpx

Je boek plannen

Nu moet dat boek in je planning opgenomen worden! We willen het schrijfproces behapbaar maken en dat doe je dan ook door het in stukjes op te knippen en te kijken wanneer je je boek af wilt hebben en hoeveel je dan in een week zou moeten schrijven. Natuurlijk is het ook slim om te kijken of dat haalbaar is. Doelen die niet haalbaar zijn, houden ons eerder tegen dan dat ze motiveren om hard aan de slag te gaan.

Om te kunnen plannen, kijken we eerst naar je boek. Jij hebt voor je boek een bepaald genre gekozen en voor ieder genre is er een ‘standaard aantal woorden’. Het is natuurlijk helemaal aan de schrijver of jij je daar wel of niet precies aan houdt, maar voor nu om te kunnen plannen, is het een hele fijne richtlijn.

Dit zijn de genres en het aantal woorden. Laat je er niet door afschrikken, dat gaat helemaal goed komen! We maken het klein.

Young Adult: 55.000 – 70.000 woorden
Science Fiction & Fantasy: 100.000 – 115.000 woorden
Prentenboek: 500 – 800 woorden
Kinderboek: 20.000 – 55.000 woorden

Een algemenere lijn voor boeken voor volwassenen die wordt aangehouden is tussen de 50.000 en 80.000 woorden. Voor je overzicht: dat is tussen de 200 en 300 pagina’s in een boek. Wil je meer of minder dan dat? Dan kun je er natuurlijk onder of boven gaan zitten. Het aantal woorden gedeeld door 250 is het aantal pagina’s dat je boek ongeveer gaat hebben.

Bekijk dan voor jezelf wanneer je je boek af wilt hebben en verdeel over de overgebleven tijd het aantal woorden dat je wil schrijven. Hou hierbij wel rekening met de modules die nog gaan komen en dat je dus niet direct morgen aan de slag kan. Hoewel, als jij het vuurtje voelt mag je natuurlijk best een opzetje maken, maar ga er vanuit dat er ook nog wat tijd in deze leeromgeving gaat zitten.

Nu weet jij hoeveel woorden jij per week moet schrijven om je doel te kunnen behalen. Als je dit dan ook nog eens in je planning verdeelt over de dagen, weet jij waar je de komende tijd mee aan de slag mag!

Opdracht

Doe de opdrachten uit deze module en bereken voor jezelf hoeveel woorden je per dag moet schrijven als je je boek op de gestelde datum af wilt hebben.
Wees wel realistisch. Is het niet haalbaar zoals je graag zou willen? Dan is de datum iets verleggen toch echt de beste oplossing. Beter goed, dan afgeraffeld aan het eind natuurlijk!