fbpx

Overzicht creëren

De eerste stap voor een goede planning is het maken van overzicht, want als je niet weet wat je eigenlijk allemaal doet op een dag, weet je ook niet welke activiteiten er straks in je planning moeten komen.

Daarom is het verstandig om een lijst te maken met alles wat jij moet doen. Letterlijk alles mag op deze lijst. Jij bent namelijk degene die al deze taken uitvoert, dus jij moet ze ook zien in te plannen in je dagen. De schrijfmomenten laten we er voor nu nog even uit. Eerst maar eens inplannen wat we op ‘normale dagen’ moeten doen. Ik raad je aan om qua tijd een week aan te houden. Dus hoe vaak doe je boodschappen in een week? Hoeveel wasjes draai je? Hoe vaak kook je? Enzovoort.

Door gewoon alle taken onder elkaar te zetten, word je je bewust van dat waar je tijd in gaat zitten. En wees ook eerlijk tegen jezelf! Als jij er achter komt dat je toch wel veel met je telefoon bezig bent, is dat toch een groot onderdeel van je dag wat je in moet plannen of vervangt door een andere bezigheid. Verstandig is om die lijst te blijven aanvullen. Veel dingen doe je zo automatisch dat je niet eens doorhebt dat je ze doet, maar toch nemen ze tijd in beslag zoals even gauw de stofzuiger door het huis halen tussen de bedrijven door.

Als de lijst naar jouw idee compleet is, gaan we klokken. Hoelang ben je met alles bezig? Je werktijden kun je alvast indelen (en alles daar binnen mag natuurlijk ook, maar als je vaste uren werkt is het net zo makkelijk om dat voor nu één blok te laten zijn en eventueel later nog te finetunen en zo ook je werkdag zo productief mogelijk te maken). Daarnaast heb je huishoudelijke taken, tijd voor je hobby’s enzovoort. Bereken van alles hoelang je ermee bezig bent. Als je het echt niet weet, werkt het zetten van een timer toch echt het beste. Het voelt een beetje raar om de was op te hangen terwijl je een timer hebt lopen, maar het geeft je wel heel veel inzicht!

Bekijk dan eens hoeveel uren je in een dag hebt (een beetje afhankelijk van hoe laat je naar bed gaat en of je een vaste baan hebt natuurlijk) en deel alles in.

Als het goed is, zijn er nog wel wat uurtjes per week over om te schrijven. Is dat niet zo en voel je geen ruimte voor je boek of zou je liever nog wat meer ruimte willen? Bekijk dan of er taken zijn die je kunt delegeren of die eigenlijk niet eens per se nú moeten omdat je liever aan je boek werkt en doorgeschoven kunnen worden naar later.

Opdracht

Maak een lijst van al jouw taken in de week en zet erbij hoe lang je overal over doet. Plan de taken vervolgens in en kijk hoeveel tijd er overblijft om te schrijven. Voelt dat als te weinig? Kijk dan of er activiteiten bij zitten die je kunt uitbesteden of kunt doorschuiven tot nadat je boek af is.

Download hier: een takenoverzicht + voorbeeld voor een wat duidelijker beeld.