Module 1
Jouw werkplek
Module 2
Plannen
Module 3
Brainstormen
Module 4
Research
Module 5
Onzekerheid tackelen
Module 6
De ingrediënten van je verhaal
Module 7
De opbouw van een verhaal
Module 8
Jouw verhaallijn
Module 9
Schrijven
Module 10
Uitgeven
Module 11
Marketing voor je boek
– Begin bij jezelf
– De traditionele media
– Social media
In onze eerste call hebben we besproken wat het doel van jouw boek is en wie je ideale lezer is. Pak die er maar weer eens bij, want die mensen moet je natuurlijk zien te bereiken! Lees terug wat jij had bedacht. Waarom zou die ideale lezer jouw boek willen lezen? Wat brengt het boek? Dat wil je overbrengen op je toekomstige lezers?
Daarnaast ben jijzelf uniek, dus dat het boek van jou is, maakt het uniek. Laat dan ook zeker jezelf zien als schrijver van je boek.
Vertel erover
Het is een enorme open deur, maar we zijn soms nog wat te bescheiden en daarom noem ik het maar gewoon even: vertel mensen dat jij aan een boek werkt!
Vertel het aan iedereen die je kent en vergeet niet, wanneer mensen geïnteresseerd zijn, om ook hun gegevens te vragen en op te schrijven. Zij zijn benieuwd naar je boek dus je kunt ze in elk geval een mailtje sturen als je (voor)verkoop start. Daar doe je hen een plezier mee omdat ze nieuwsgierig zijn en jezelf, omdat je zo eerder je eerste verkopen hebt. Je hoeft je daar dus zeker niet bezwaard om te voelen. Het is een win-win situatie!
Social Media
Dit vertellen over je schrijven kan face-to-face, maar als je actief bent op social media, zou ik ook zeker dat deel van de wereld niet vergeten. Deel dat je aan het schrijven bent, waar je boek over gaat en laat mensen op een hele laagdrempelige manier hun gegevens achterlaten zodat jij ze op de hoogte kunt houden als ze dat willen. Social media is bij uitstek de plek om met je volgers en potentiële lezers in gesprek te gaan. Stel ze af en toe ook eens een vraag die gaat over lezen, schrijven of over je verhaal. Dat kan iets algemeens zijn waarmee jij een beter beeld krijgt van wie jou volgen (welk genre lees jij het liefst?) tot iets heel concreets wat je in je boek kunt gebruiken (hoe zal ik de puppy van mijn hoofdpersonage noemen?).
Voorverkoop
Als jij gaat uitgeven in eigen beheer is het een heel slim idee om met een voorverkoop te werken. Mensen bestellen je boek dan alvast en ontvangen hem pas wanneer het ook echt uit is gekomen. Dit is een handige manier voor jou om bijvoorbeeld vast het budget voor je drukwerk bij elkaar te krijgen en je brengt het daarmee ook nog eens extra onder de aandacht bij de mensen om je heen. Het mooist is wel dat je dat doet als je al een cover hebt die je online aan mensen kunt laten zien, dan hebben ze er echt een beeld bij.
Een eigen website
Tegenwoordig is het heel makkelijk en betaalbaar om zelf een website te hebben en te onderhouden. Het is fijn om dit als basis te hebben zodat je je lezers, winkels en bedrijven daar naar kunt verwijzen. Die site hoeft overigens helemaal niet uitgebreid te zijn. Een website puur over jouw (aanstaande) boek kan prima. Een mooie afbeelding, het liefst van de cover zoals ik net al zei, een stukje over het verhaal (niet te veel verklappen!), wat informatie over de schrijver voor journalisten die er een kijkje nemen en natuurlijk heel belangrijk: een voorverkoop knop! Dan kunnen de bezoekers het boek alvast bij je bestellen.
De lokale boekhandel
Loop, zodra je boek gedrukt is, eens langs bij je lokale boekhandel en maak een gezellig praatje. Als zij het leuk vinden, heb je grote kans dat ze het in de winkel willen hebben. Bij lokale boekhandels vaak op de manier dat je er een aantal boeken neerlegt en zij je een percentage van het verkoopbedrag betalen wanneer er een boek verkocht is. Zo lopen zij een stuk minder risico, maar heb jij toch mooi je boek daar in de schappen liggen! Let erop, dat als het boek na een tijdje niet verkoopt, de boekhandel het aan je zal willen teruggeven. Ze maken dan ruimte in hun winkel voor iets waarvan ze verwachten dat het beter verkoopt. Als je veel boeken bij winkels neergelegd, is er dus een kans dat je er ook weer veel terugkrijgt.
Centraal boekhuis CB
Ik noemde het al even kort in de vorige module onder uitgeven in eigen beheer, het Centraal Boekhuis. Wil je je boek landelijk in alle boekenwinkels krijgen of boekwinkels in Nederland en België in elk geval de gelegenheid geven om jouw boek te bestellen? Verdiep je dan eens in het CB. Dit distributiecentrum verzendt je boek samen met vele andere titels. Daardoor zijn de bestelkosten lager dan wanneer een boekwinkel direct bij jou bijvoorbeeld 5 stuks inkoopt. Daarnaast scheelt het jou natuurlijk inpaktijd. Samenwerken met het CB kost wel geld, maar het is wanneer je uitgeeft in eigen beheer zeker een veelbelovende optie.
Bedrijven/ondernemers
Veel bedrijven en/of ondernemers hebben tegenwoordig een blog en een goede manier om bij mensen in the picture te komen, is het schrijven van een gastblog voor een bedrijf dat enigszins met jouw thema te maken heeft. Dat laatste is wel belangrijk, anders spreek je namelijk helemaal niet je doelgroep aan en heb je er voor jouw boek uiteindelijk niets aan. Bij een fictieboek kun je kijken naar het thema en het doel dat jij bij de lezer teweeg wil brengen en bij een boek waar jij je kennis deelt, kun je kijken naar de mensen die de lessen uit jouw boek kunnen gebruiken. Welke bedrijven of organisaties zou jij kunnen helpen met een blog en kunnen jou in ruil daarvoor helpen aan bijvoorbeeld een linkje naar de (voor)verkoop pagina van je boek?
Schrijfplatforms
Je kunt ook proberen met je schrijftalent in de belangstelling te komen in plaats van met het thema waar je over schrijft. Vooral interessant voor fictie schrijvers is het om mee te doen aan schrijfwedstrijden en om verhalen in te sturen naar literaire tijdschriften. Als je ergens gepubliceerd of genoemd wordt, zorgt dat weer voor extra bekendheid voor jou!
Reclame maken
De opties hiervoor waren allemaal gratis, maar als je je boek écht in de picture wil krijgen is het ook niet eens zo’n slecht idee om te adverteren. Natuurlijk neemt je uitgever dat voor een groot deel over als je een contract hebt getekend, maar vooral mensen die in eigen beheer een boek uitbrengen, hebben veel baat bij een goede advertentie.
Voor je reclame gaat maken, is het van belang dat je je afvraagt waar jouw doelgroep zich bevindt. Ga terug naar jouw ideale lezer en zoek uit waar je hem of haar kunt vinden. Op Facebook en Instagram kun je vervolgens vrij gemakkelijk adverteren. Je doet dat via Facebook advertentiebeheer. Dat kost even tijd, want als je dat nog niet hebt moet je hier een bedrijfspagina voor aanmaken en zelf een advertentie in elkaar zetten. Natuurlijk kun je daar ook iemand voor inhuren als je dat zelf niet helemaal ziet zitten.
Via Google adverteren kan ook altijd. Zorg in je online advertentie voor een kort, maar krachtige boodschap en voeg beeld toe. De cover van je boek is het mooist en als het thema een beetje persoonlijk is, is het het allermooist als jij met het boek in handen op de foto staat. Bedenk je: waarom móét jouw doelgroep je boek lezen? Benoem dat in je advertentie. Probeer te focussen op dat wat ze missen als ze je boek niét lezen of dat wat jouw boek bijdraagt aan hun leven.
Een advertentie in de lokale krant of een tijdschrift dat past bij je thema kan natuurlijk ook, maar daar zou ik nog even mee wachten. Misschien willen die wel vrijwillig over je schrijven als je de stappen volgt uit de volgende paragrafen!
Opdracht
Met welke punten kun jij de komende tijd alvast aan de slag? Kies in elk geval twee dingen uit deze module waar je je de komende tijd mee bezig houdt naast het schrijven.