Module 1
Jouw werkplek
– Opruimen
– Benodigdheden
– Motivatie
– Focus
Module 2
Plannen
Module 3
Brainstormen
Module 4
Research
Module 5
Onzekerheid tackelen
Module 6
De ingrediënten van je verhaal
Module 7
De opbouw van een verhaal
Module 8
Jouw verhaallijn
Module 9
Schrijven
Module 10
Uitgeven
Module 11
Marketing voor je boek
Het belangrijkste in het krijgen van focus is dat jij tijd vrijmaakt voor jezelf en die helemaal aan het schrijven kunt wijden. Dat is iets wat je zelf kunt doen, maar als je samenwoont met anderen is het verstandig om ook aan hen te laten weten wanneer je aan het schrijven bent. Op die manier kan iedereen, voor zover mogelijk, rekening houden met jouw schrijfproces en kun jij het meeste uit je tijd halen.
Als je überhaupt moeite hebt met het houden van focus ben je zeker niet de enige. We hebben het tegenwoordig bijna allemaal. De Canadese onderzoeker Chris Bailey kwam tot een interessante ontdekking binnen dit onderwerp: we kunnen ons niet meer goed focussen door onze telefoon.
Ik kan je dan ook zeker aanraden om die op stil of vliegtuigstand te zetten terwijl je schrijft.
In Nederland hebben we Mark Tigchelaar die bekend is van zijn boek Focus aan/uit en een aantal tips geeft hij al gratis weg. Themadagen werken bijvoorbeeld erg goed voor je hoofd. Elke verandering kost moeite, dus door per dag een vaste (grote) taak te plannen, minimaliseer je deze veranderingen. Een vaste (halve) schrijfdag is dus helemaal geen gek idee als je daar ruimte voor kunt maken in je agenda.
Een manier van focussen die voor mij heel goed werkt is de Pomodoro-techniek.
Als je nog niet eerder de Pomodoro-techniek hebt gebruikt, kan ik je die zeker aanraden!
Je werkt hierbij met focusperiodes van 25 minuten waarna je 5 minuten pauze neemt. Het is dus verstandig om aan het begin van je schrijfmoment je werk op te delen in taken van 25 minuten. Bijvoorbeeld het lezen van module 2 of het schrijven van een pagina van je boek. Hoe vaker je schrijft, hoe beter je kunt inschatten wat je in 25 minuten gedaan krijgt.
In je pauze van 5 minuten kun je het beste dan iets doen waarbij je geen scherm gebruikt. Zo krijgen je hersens even helemaal geen prikkels en kunnen ze goed uitrusten voor je de volgende schrijfperiode start. Na vier ‘pomodoro’s’ van 25 minuten neem je een half uur tot een uur pauze.
In dit filmpje wordt het nog eens uitgebreid uitgelegd:
Opdracht
Bespreek je schrijfgewoonten met je geliefde(n) en/of huisgenoten en maak voor zover mogelijk blokken vrij om aan je boek te werken.
Experimenteer met de Pomodoro-techniek als je daar nog niet bekend mee was.